Još jedan apel: Pandemija se širi, neophodno da svi poštujemo zaštitne mjere

13.7.2020. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da se na području Distrikta epidemiološka situacija i dalje pogoršava.

Image for news

„U posljednja 24 sata imamo četiri pozitivna slučaja na virus korona. Za vikend smo imali deset pozitivnih osoba tako da je trenutno registrovano 65 pozitivnih osoba na COVID-19 u Brčkom, a od toga 37 su aktivni slučajevi. Od ova četiri lica uglavnom se radi o osobama mlađe dobi. Osam lica je hospitaliziranih u bolnici, a u subotu je primljena jedna ženska osoba s upalom pluća. Također, posljednji podaci nam govore da je jedna osoba i dalje u teškom stanju i to je osoba koja je imala moždani udar i nalazi se na respiratoru. Ostali su relativno u dobrom stanju. Ukupan broj lica koji su pod zdravstvenim nadzorom je 261“, kazao je Pezerović. 

„23. marta registrovane su prve dvije osobe u Distriktu koje su bile pozitivne na COVID-19. Od tada je polako broj pozitivnih rastao sve do 1. maja kad ih je bilo ukupno 20, a od 1. maja, pa više od mjesec i po, nismo imali pozitivnih na korona virus. Međutim, od 17. juna stanje ponovo počinje da se pogoršava i trenutne brojke govore da stanje nije dobro i da se radi o širenju pandemije“, naglasio je Pezerović. 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge još jednom je uputio apel građanima da se pridržavaju naredbi i mjera jer, kako ističe, situacija je ozbiljna i ne bi bilo dobro da izmakne kontroli.